top of page

VISIE

Kinderpraktijk Het Avontuur is geboren vanuit de

overtuiging van de noodzaak van een goede

kindertijd. Ieder kind heeft het recht om in alle

volledigheid kind te zijn en kind te voelen. In alle

onschuld en onwetendheid. Ze moeten de kans

krijgen hun nieuwsgierigheid te voeden, hun drang

naar leren te kunnen volgen en de vrijheid krijgen

om hun eigen talenten te ontdekken én te

ontwikkelen. Hun eigen avontuur aangaan. Dit is

het fundament om op te groeien tot een stabiele,

gezonde volwassene die sterk en zelfverzekerd in

het leven staat. 

         

Maar zoals in elk avontuur zijn er tegenslagen en obstakels. Dan is het fijn om iemand naast je te hebben om je te begeleiden om hier mee om te leren gaan, zodat elke tegenslag een overwinning wordt. "Het Avontuur" heeft hierbij twee specialisaties; Gedrags- en aandachtsstoornissen en Parentificatie. Hier zijn speciale trajecten voor ontwikkeld waarbij uitgebreide kennis en -misschien zelfs wel belangrijker- veel ervaring  in praktijk wordt gebracht.

 

Kracht van Verbeelding

"Het Avontuur" gaat uit van de kracht van verbeelding. Verbeelding is een cruciaal onderdeel van de belevingswereld van het kind. Het loopt naadloos over tussen verbeelding en realiteit. Het is een gereedschap om de wereld om hen heen te kunnen begrijpen en te verwerken. Juist het verbeeldingsgedeelte aanspreken geeft verrassende inzichten in de psyche van het kind. Deze inzichten zijn geweldige uitgangspunten voor het coachen, omdat het de ruimte geeft voor creativiteit en verdieping. Vanuit deze inzichten wordt er gewerkt naar het vinden en ontwikkelen van de unieke kracht en talenten van het kind. 

Verbeelding en fantasie worden ingezet op verschillende manieren. Dit kan zijn door middel van gerichte activiteiten, waardoor de fantasie van het kind wordt gestimuleerd met als doel vaardigheden, pijnpunten, beperkingen en krachten in kaart te brengen. Maar het kan bijvoorbeeld ook het gebruik van animatie en spel zijn om situaties grijpbaar te maken. De meeste onderwerpen die worden aangeraakt in animatie en spel zijn herkenbare situaties in de belevingswereld, waardoor men gestimuleerd wordt dit naar de eigen situatie te vertalen. Daarmee worden herkenningspunten naar boven gehaald en kan hiermee verder gewerkt worden.

 

Een veelgemaakt misvatting is dat het gebruik van je verbeeldinq of fantasie alleen weggelegd is voor de allerkleinsten onder ons. Niets is minder waar. Juist voor oudere kinderen en zeker ook volwassenen is het aanspreken en het stimuleren van verbeelding de manier om creatief met hulpvragen om te gaan. (lees: Out of the box = jouw innerlijke kind). 

Als je het kan dromen, kan je het doen!

FCA387A3-4942-4ECA-B370-DA7473D08121.JPG
bottom of page