top of page
  • Foto van schrijverInes Makhan

Out of the box = Jouw innerlijke kind

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Bekijk de wereld eens door de ogen van een kind. Mooier nog, ervaar de wereld eens door het perspectief van jouw eigen kind! Ziet de wereld er opeens anders uit? Voelen je ervaringen opeens anders aan? 


Het unieke van de belevingswereld van een kind is dat alles wat zij meemaken, een eerste keer is. Elke dag is een dag van verwondering. Zelfs als een kind ouder is, blijven ervaringen bijzonder. Hoe ouder een kind wordt, hoe breder hun fantasiewereld rijkt waarin alles mogelijk is en niets onmogelijk lijkt. Fantasie en werkelijkheid lopen naadloos in elkaar over, om zo om te kunnen gaan met de wereld in al zijn pracht en lelijkheid, met zijn alledaagse rituelen en nieuwe ervaringen door er een fijne plek van te maken die veilig voelt.


Op welk moment zijn wij als “volwassenen” gestopt met verwonderen? Wanneer hebben wij besloten dat fantasie behoort tot onze kindertijd? Wanneer zijn wij gaan denken in vanzelfsprekendheden en beperkingen maar vergeten te kijken naar alle mogelijkheden dat een uitdaging ons biedt? 


Tegenwoordig hebben ze "out of the box" denken bedacht. Door het niet blindstaren op een probleem maar juist andere invalshoeken te bekijken is de kans op succes vele malen groter. Een fijne term voor op de werkvloer, maar wanneer er goed gekeken wordt naar wat het nu eigenlijk inhoudt is het gewoon weer teruggaan naar het kind in jezelf. Je creativiteit wordt geprikkeld, je flexibiliteit wordt getest, je doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld.


Kinderen kennen het begrip "opgeven" niet. wanneer zij een beer op de weg tegenkomen, zullen zij er alles aan doen om deze beer aan hun kant te krijgen, in plaats van bij de eerste mislukte poging zich over te geven aan het falen en de situatie accepteren zoals het is, of zich vast te bijten in één specifieke handeling die zij aangeleerd hebben om een probleem op te lossen. In de belevingswereld van het kind staan verbeelding, creativiteit en flexibiliteit centraal. Want zonder deze krachten wordt het erg lastig om te overleven in "de grotemensenwereld".


Hier valt een grote les uit te halen. Want wanneer je dure termen als "out of the box", "hands on mentaliteit" en "uit de comfortzone stappen" analyseert, kom je er gauw achter dat er niets minder achter schuilt dan het weer in contact komen met jouw kleine jij. Door je verbeelding kan je andere situaties visualiseren om een oplossing te vinden. Door je creativiteit weer te prikkelen ben je in staat om oplossingen te vinden voor problemen die eerst onoverkomelijk leken. Door je flexibiliteit op te rekken heb je weer de weerbaarheid om om te kunnen gaan met tegenslagen wanneer deze op je pad komen en terug te veren zonder te hoeven inleveren in vertrouwen of bekwaamheid.


Ik probeer de connectie met mijn kleine ik te houden die alles wilde weten, alles wilde zien en alles wilde ervaren door mijn kinderlijke nieuwsgierigheid te blijven prikkelen. Alles bekijken alsof ik het voor het eerst zie. Vraag door wanneer ik iets niet helemaal begrijp en voed alle interesses die ik heb. Want die kleine ik was onbevreesd en dat gevoel zou ik zo graag nog één keer willen ervaren. 


Ik wil je uitdagen om op jouw eigen manier de connectie met je kleine ik terug te vinden. Teruggaan naar de tijd waarin er alles mogelijk was en niets onmogelijk leek. Zodat verwondering weer een klein deel van je dagelijkse routine wordt. Uiteindelijk komt het namelijk hier op neer: Volwassenen zijn gewoon kinderen die groot zijn geworden. En het is tijd om het kind in jezelf terug te vinden.

Beschrijving toevoegen

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page