top of page
  • Foto van schrijverInes Makhan

Het Leven Is Een Avontuur

Het begint heel klein, bij het allereerste begin. Je geboorte is je eerste overwinning, je bent er! Dan komen de eerste stapjes. Opeens bepaal je zelf waar je naartoe wandelt! Wanneer je je eerste woorden spreekt, gaat de wereld voor je open. Mama en papa begrijpen je, horen je en applaudisseren!

Stukje bij beetje wordt het avontuur groter. Opeens mag je naar school! Wat een groots, spannend moment! Je komt in een echte klas, met een echte juf of meester. Je gaat nu leren lezen, schrijven en rekenen. Je leert met elkaar samen te werken, ervaart nieuwe situaties en je ontdekt nieuwe emoties. Je leert vriendjes maken, ruzies te maken en ze ook weer op te lossen.

Na groep acht wordt je wereld nog groter. Je gaat naar een middelbare school die je zelf uitgekozen hebt. Je leert allerlei nieuwe mensen kennen, nieuwe vakken en systemen. De puberteit begint, wat betekent dat je opeens heel zelfbewust wordt van je lijf, je seksualiteit, je eigen mening en de mening van de wereld om je heen. Het avontuur wordt complexer. Hoe ga je om met alle invloeden die zo belangrijk voor je zijn? Welke pad kies je te bewandelen? Of wijk je juist van alle plaveide paden af? Wie neem je mee, of kies je ervoor personen achter te laten? Deze periode wordt door de buitenwereld als enorm lastig ervaren, maar om het zelf te doorstaan is soms bijna niet te doen.

Als je de middelbare school en vaak daarmee ook je puberteit overleefd hebt, groeit het avontuur echt uit tot een waar epos. Reizen, romances, studies, pijn, vreugde, leven en dood, levenskeuzes, herziening van deze keuzes, alles passeert de revue. En er is geen handleiding, geen cursus die je hier op kan voorbereiden. Het ervaren, vallen, opstaan, ervan leren en weer doorgaan is het avontuur dat het leven heet. En als je terugkijkt op jouw eigen avontuur dat je zelf hebt gecreëerd, mag je maar wat trots zijn op alle prestaties, positief en negatief, die jij allemaal bereikt hebt. 

Dit is de blauwdruk van het avontuur dat het leven heet. In de ideale setting met alle interne en externe factoren die volledig tot je beschikking staan, huppel je fluitend, onbeschadigd en zonder kleerscheuren hier doorheen. 

Maar een avontuur is geen avontuur zonder uitdagingen, obstakels en tegenslagen. Zonder deze ingrediënten zou elke avonturenroman/film heel kort en saai worden. Door elke uitdaging aan te gaan, groeit je kennis. Door obstakels te overwinnen wordt je zelfverzekerder en door tegenslagen te overleven wordt je sterker dan ooit. Vaak heb je

de benodigde gereedschappen al bij de hand om deze beren op de weg te lijf te gaan. Soms heb je hier hulp bij nodig, om je te laten inzien dat je alles al in huis hebt om de beer tam te maken. Zodat het met je mee zal wandelen om je eraan te herinneren wat een prestatie jij hebt geleverd om deze beer aan jouw kant te krijgen, wanneer je het zelf even vergeten bent.


Als kindercoach is het voor mij een eer om naast je te staan, wanneer het even te zwaar of te eng is om die ene beer te omarmen. Ik zal je niet vertellen wat je wel en niet moet doen om deze beer aan jouw kant te krijgen, simpelweg omdat ik dat niet kan. Er zijn geen hapklare antwoorden klaar, want geen enkele beer is hetzelfde. Wat mijn rol inhoudt is het aanreiken van handvatten, het wijzen op je kwaliteiten, je begeleiden in het inzetten van die kwaliteiten. Je laten zien dat jij dit kan, op eigen kracht, op jouw unieke eigen kracht. Zodat die grote, enge beer verwordt tot vriendelijke reus die samen met jou verder op weg gaat in jouw avontuur. Om jou op moeilijke momenten eraan te herinneren hoe sterk jij was om deze reus jouw vriend te laten worden.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page