top of page

Parentificatie/Echtscheiding

Parentificatie/Echtscheidingsproblematiek
Echtscheidingsproblematiek

Echtscheidingsproblematiek is een enorm relevant sociaal vraagstuk dat op verschillende manieren grote expertise vraagt. Een echtscheiding eist zijn tol voor alle leden van het gezin, waarbij de kinderen vaak de grootste emotionele klappen te verduren krijgen. Alleen hebben kinderen hele sterke copingsmechanismes die zij inzetten, om zo ervoor te zorgen dat zij hun ouders zo min mogelijk tot last zijn in de pijn en hectiek. De loyaliteit van kinderen aan hun ouders kunnen hierdoor zorgen dat kinderen zorgen op zich nemen die zij helemaal niet kúnnen dragen. met grote consequenties voor hun mentale en emotionele ontwikkeling tot gevolg. 

Als kindercoach én ervaringsdeskundige bied ik een unieke kijk op de rollen van ouders en kind binnen het gezin en hoe deze worden omgedraaid of vervangen. Kinderen hebben een onbreekbare loyaliteit naar hun ouders toe en zullen hierdoor tot het uiterste gaan om hun ouders tegemoet te komen. Om als ouder(s) te herkennen dat deze loyaliteit tot ongezonde situaties groeit is bijna onmogelijk. Dit omdat je als ouder aanneemt dat dit hoort bij je persoonlijkheid van je kind, en niet iets is wat je kind zich aanmeet om tegemoet te komen aan de behoefte van jou als ouder.  

Parentificatie

Parentificatie is het uiteindelijke gevolg van een langdurige scheefgroei van de relatie tussen ouder en kind, waarin het kind uiteindelijk de rol van "ouder" op zich neemt. Om zo aan de (emotionele) behoeften van de ouder te kunnen voldoen. Om als ouder dit te kunnen erkennen, vergt enorme zelfreflectie en zelfacceptatie.  Daarom is het van enorme waarde om een kindercoach die parentificatie aan de lijve heeft ondervonden mee te laten kijken tijdens een heftige emotionele gebeurtenis als een scheiding of overlijden/verlies. Waarin de emoties van de ouder(s), soms onbedoeld geen plek overlaten voor het welzijn van de kinderen. Om zo juist de behoeften van het kind in kaart te blijven brengen en de ouders hiervan bewust te laten houden. En het allerbelangrijkst: hierbij draait het niet om schuld, want in deze situaties bestaan er geen schuldigen, enkel slachtoffers.

 

Voor meer diepgang, lees het blog "Het geparentificeerde kind". 

Vanaf 21 februari staat mijn interview over parentificatie in het For You Magazine! Kan je niet wachten en wil je het nu lezen? Klik dan op het artikel hieronder! 

bottom of page