top of page

VISIE

Kinderpraktijk "Het Avontuur" is geboren vanuit de overtuiging van de noodzaak van een goede kindertijd. Ieder kind heeft het recht om in alle volledigheid kind te zijn en kind te voelen. In alle onschuld en onwetendheid. Ze moeten de kans krijgen hun nieuwsgierigheid te voeden, hun drang naar leren te kunnen volgen en de vrijheid krijgen om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Hun eigen avontuur aangaan. Dit is het fundament om op te groeien tot een stabiele, gezonde volwassene die sterk en zelfverzekerd in het leven staat.

Maar zoals in elk avontuur zijn er tegenslagen en obstakels. Dan is het fijn om iemand naast je te hebben om je te begeleiden om hier mee om te leren gaan, zodat elke tegenslag een overwinning wordt. "Het Avontuur" heeft hierbij twee specialisaties; Gedrags- en aandachtsstoornissen en Parentificatie. Hier zijn speciale trajecten voor ontwikkeld waarbij uitgebreide kennis en -misschien zelfs wel belangrijker- veel ervaring  in praktijk wordt gebracht.

 

Kracht van Verbeelding

 

"Het Avontuur" gaat uit van de kracht van verbeelding. Verbeelding is een cruciaal onderdeel van de belevingswereld van het kind. Het loopt naadloos over tussen verbeelding en realiteit. Het is een gereedschap om de wereld om hen heen te kunnen begrijpen en te verwerken. Juist het fantasiegedeelte aanspreken geeft verrassende inzichten in de psyche van het kind. Deze inzichten zijn geweldige uitgangspunten voor het coachen, omdat het de ruimte geeft voor creativiteit en verdieping. Vanuit deze inzichten wordt er gewerkt naar het vinden en ontwikkelen van de unieke kracht en talenten van het kind. 

Verbeelding en fantasie wordt ingezet op verschillende manieren. Dit kan zijn door middel van gerichte activiteiten, waardoor de fantasie van het kind wordt gestimuleerd met als doel vaardigheden en beperkingen in kaart te brengen. Maar het kan bijvoorbeeld ook het gebruiken van animatie zijn om situaties grijpbaar te maken. De meeste onderwerpen die worden aangeraakt in animatie zijn herkenbare situaties in de belevingswereld, waardoor men gestimuleerd wordt dit naar de eigen situatie te vertalen. Daarmee worden herkenningspunten naar boven gehaald en kan hiermee verder gewerkt worden.

 

Een veelgemaakt misvatting is dat het gebruik van je verbeelding of fantasie alleen weggelegd is voor de allerkleinsten onder ons. Niets is minder waar. Juist oudere kinderen en zeker ook volwassenen halen troost uit fantasie door bijvoorbeeld (teken)films, series, beeldverhalen, games en boeken. Het biedt herkenning, erkenning van gevoelens en helpt zelfs met opheffen van blokkades.

Als je het kan dromen, kan je het doen!

AdobeStock_164704044.jpeg
bottom of page